Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η αρχαία διατροφή

Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»:] σιτάρι, λάδι και κρασί.

Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά σιτάρι και, σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβύθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό.

Πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων παρέχουν τόσο οι γραπτές μαρτυρίες όσο και διάφορες καλλιτεχνικές απεικονίσεις: οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και το έργο του γραμματικού Αθήναιου από τη μία πλευρά, τα κεραμικά αγγεία και τα αγαλματίδια από ψημένο πηλό από την άλλη.Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό. Το πρώτο από αυτά (ἀκρατισμός) αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (ἄκρατος), συνοδευόμενο από σύκα ή ελιές.Το δεύτερο (ἄριστον) λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Το τρίτο (δεῖπνον), το οποίο ήταν και το σημαντικότερο της ημέρας, σε γενικές γραμμές καταναλωνόταν αφού η νύχτα είχε πλέον πέσει. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα (ἑσπέρισμα) αργά το απόγευμα. Τέλος το ἀριστόδειπνον ήταν ένα κανονικό γεύμα που μπορούσε να σερβιριστεί αργά το απόγευμα στη θέση του δείπνου.

Φαίνεται πως, στις περισσότερες περιστάσεις, οι γυναίκες γευμάτιζαν χωριστά από τους άνδρες.Εάν το μέγεθος του σπιτιού το καθιστούσε αδύνατο, οι άνδρες κάθονταν στο τραπέζι πρώτοι, με τις γυναίκες να τους ακολουθούν μόνο αφού οι τελευταίοι είχαν ολοκληρώσει το γεύμα τους Ρόλο υπηρετών διατηρούσαν οι δούλοι. Στις φτωχές οικογένειες, σύμφωνα με το φιλόσοφο Αριστοτέλη, τις υπηρεσίες τους προσέφεραν οι γυναίκες και τα παιδιά, καλύπτο
ντας την απουσία δούλων.

Πηγή Βικιπαίδια

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821








Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας. Σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.

πηγή:wikipedia.org

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Πόλεμος 1821



Το 1827 επιλέχτηκε ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας ο Ιωάννης Καποδίστριας, που ως τη δολοφονία του το 1831 ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση στο εσωτερικό και την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό. Από το 1827 και εξής συνομολογήθηκε μια σειρά συνθηκών και τελικά η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου. 

25η Μαρτίου


Η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου ενώνει τους απανταχού Έλληνες, τονώνοντας το αίσθημα του πατριωτισμού, αλλά και της πίστης.

Προς τιμή αυτής της διπλής εορτής της 25ης Μαρτίου, εκτός από τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ανά τη χώρα, κυρίως στα ελληνικά νησιά, όπου υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Ευαγγελίστρια, υπάρχουν ξεχωριστά έθιμα, που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά.

Η λαμπαδηφορία στη Σκιάθο
Τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν τα έθιμα «εωθινό» και «λαμπαδηφορία» από τον δήμο, την τοπική ομάδα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και το Πνευματικό Κέντρο των εκκλησιών της Σκιάθου. Το εωθινό σημαίνει το εορταστικό ξύπνημα του νησιού και γινόταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 5.00το πρωί με τη συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του τότε δημοτικού σχολείου. Ψέλνονταν τα ίδια εμβατήρια με αυτά του εθίμου της λαμπαδηφορίας («Ολη δόξα όλη χάρη» και «Της δόξας λάμπει γαλανό το φως στη χώρα»), καθώς και ύμνοι της Εκκλησίας προς τιμήν της απελευθέρωσης του γένους.

Στις 8.00 το βράδυ γινόταν η λαμπαδηφορία. Μαθητέςς και ενήλικες ξεχύνονταν στους δρόμους του νησιού με λαμπάδες και κεριά, ψάλλοντας τα δύο εμβατήρια («Ολη δόξα όλη χάρη» και «Της δόξας λάμπει γαλανό το φως στη χώρα»). Πρόκειται για ένα έθιμο που πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνδυάζει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του γένους, παραλληλίζοντας το άγιο φως με το φως της ελευθερίας.

Η Βαγγελίστρα
Ιδιαίτερη αναφορά, επίσης, γι’ αυτή την ημέρα συναντάμε σε πολλά ιστορικά κείμενα για το πανηγύρι στο χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς προς τιμή της Βαγγελίστρας. Την προηγούμενη μέρα οι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία και σ’ ένα πανέρι τοποθετούσαν τέσσερα μικρά ψωμιά, έναν μεγάλο άρτο, ένα μπουκάλι λάδι και ένα μπουκάλι κρασί, για να εκκλησιαστούν. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έπαιρναν πίσω τον μεγάλο άρτο, τον οποίο έκοβαν σε κομμάτια και τον μοίραζαν στους πιστούς, αφήνοντας το ψωμί, το λάδι και το κρασί στον ναό.

Όταν ολοκληρωνόταν ο εσπερινός, πραγματοποιούταν ολονυχτία, όπου οι κάτοικοι του χωριού «βαρούσαν τουφεκιές» ή έφερναν μπαρούτι από τον Μοριά και έριχναν πυροτεχνήματα. Στο κελί της εκκλησίας και όπου αλλού υπήρχε κόσμος μοιραζόταν φαγητό. Κάποιοι μάλιστα μαγείρευαν αλιάδα, το τυπικό φαγητό της ημέρας, μπακαλεόπιτα και κοφισόπιτα, ειδικά φτιαγμένες για το πανηγύρι που στηνόταν αμέσως μετά.

Το ξημέρωμα έβγαζαν λιτανεία την εικόνα της Βαγγελίστρας σε όλο το χωριό με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Αργοστολίου, ενώ τα τελευταία χρόνια η λιτανεία πραγματοποιείται το απόγευμα της 25ης Μαρτίου.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι τη συγκεκριμένη μέρα απαγορεύεται οι Κεφαλονίτες να βάλουν στο σπίτι τους λουλούδια ή χόρτα, διότι τον επόμενο χρόνο θα βρουν μέσα του φίδι, σύμφωνα πάντα με τη λαϊκή παράδοση.

Στο Ρουμλούκι της Ημαθίας
Η  λέξη ρουμλούκι σημαίνει ελληνότοπος ή ελληνοχώρα. Το τοπωνύμιο αυτό δόθηκε στην περιοχή από Τούρκους κατακτητές, υποδεικνύοντας την αναγνώριση ως προς τον ελληνικό πληθυσμό που κατοικούσε στην περιοχή και η απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό έγινε από τον ελληνικό στρατό στις 18 Οκτωβρίου του 1912. Σήμερα, Ρουμλούκι εννοούμε το τμήμα του κάμπου της Ημαθίας που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας και απλώνεται από τα υψώματα της Βέροιας μέχρι τον Λουδία και τον Θερμαϊκό.

Πηγή: http://www.dogma.gr

Φουστανέλα


Ζωσμένη στη μέση τους κρεμόταν γύρω τους η φουστανέλα. Στους καπεταναίους και τους γέροντες ήταν μακριά ίσα με το γόνατο και κάτω ακόμα, με πυκνές και πολλές πτυχές, δίπλες ή λαγκιόλια όπως τις λέγανε. Για τα παλληκάρια και τους νεώτερους ήταν κοντή η φουστανέλα ως τους μηρούς και πιο ελαφριά με λιγότερες δίπλες. Στη Ρούμελη συνηθίζονταν πιο πολύ η κοντή με πολλές δίπλες – όπως σήμερα της προεδρικής φρουράς – ενώ στο Μοριά μακρυά κι όχι πολύ πυκνή. Η φουστανέλα ήταν καθιερωμένη σ’ όλη τότε την Ελλάδα. 

Για αυτό όσους έρχονταν απ’ το εξωτερικό ντυμένοι «ευρωπαϊκά» τους λέγανε πειραχτικά ψαλιδοκέρηδες ή σπληνάντερους. Τους νησιώτες και τους ναυτικούς με τις βράκες τους λέγανε ντουντούμηδες ή χαλτούπηδες. Η φουστανέλα μ’ όλο που ήταν καμωμένη με άσπρο ύφασμα σπάνια κρατούσε για πολύ την όψη της. Τη χρησιμοποιούσαν για πολλές δουλειές. Μ’ αυτή σκούπιζαν το πρόσωπό τους και τα χέρια τους, το σουγιά τους και καμιά φορά τ’ άρματά τους. Πολλά παλληκάρια για να μην πιάνει η φουστανέλα τους εύκολα «λέρα» την άλειφαν με ξύγκι! Πολλοί επίσης από τους αγωνιστές δε γνωρίζανε τι θα πει σώβρακο, το απόφευγαν μια και τους σκέπαζε τόσο καλά η φουστανέλα.

Με λίγα λόγια οι άνθρωποι τότε δεν είχαν γούστο.

πηγη: wikipedia


Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Justin Bieber

Ο Τζάστιν Μπίεμπερ (αγγλ.: Justin Drew Bieber, γενν. 1 Μαρτίου 1994) είναι Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός. Το 2007 τον ανακάλυψε ο μάνατζερ ταλέντων Σκούτερ Μπράουν, από τα βίντεο που είχε αναρτήσει στο YouTube ο Μπίμπερ. O Μπράουν εντυπωσιάστηκε από τα βίντεο και επικοινώνησε με την μητέρα του Μπίμπερ, Πάττι, για να την ενημερώσει πως θα τον ενδιέφερε να συνεργαστεί με τον νεαρό μουσικό. Αφού εκείνη συμφώνησε, ο Μπράουν κανόνισε να συναντηθεί ο Μπίμπερ με τον Άσερ Ρέιμοντ στην Ατλάντα και ο Μπίμπερ σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο με τον όμιλο Raymond Braun Media Group,[4] ενώ αργότερα του προσφέρθηκε από τον Λ.Α. Ρέιντ δισκογραφικό συμβόλαιο με την Island Records.

O Μπίμπερ κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, My World, ο οποίος έγινε πλατινένιος στις Η.Π.Α, τον Νοέμβριο του 2009 και ανακηρύχθηκε ο πρώτος καλλιτέχνης, που έχει έπτα τραγούδια από το ντεμπούτο του στο Billboard Hot 100. Το πρώτο άλμπουμ κανονικού μήκους του Καναδού, My World 2.0, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2010. Έφτασε στην κορυφή σε πολλές χώρες και έγινε πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε προηγηθεί το single "Baby", το οποίο είναι το τραγούδι που έχει γνωρίσει την περισσότερη δυσαρέσκεια. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ, ακολούθησε η πρώτη του περιοδεία, My World Tour, τα ρεμίξ άλμπουμ, My Worlds Acoustic και Never Say Never - The Remixes και η πρώτη του βιογραφική ταινία, η οποία ήταν βασισμένη στην περιοδεία του, Never Say Never.

Ο Μπίμπερ έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Diamond Award[8], το πρώτο Milestone Award στην ιστορία των Billboard Music Awards[9] και πέντε συνεχόμενα Best Male στα Europe Music Awards. Ήταν επίσης υποψήφιος για δύο βραβεία Grammy. Με μια παγκόσμια ομάδα οπαδών, η οποία αποκαλείται "Beliebers" και πάνω από 50 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, ονομάστηκε η τρίτη πιο ισχυρή δημοσιότητα του κόσμου από το περιοδικό Forbes το 2012. Ωστόσο, το 2013 έπεσε στο νούμερο 9 της λίστας.
πηγη:wikipedia


Η ταινία περιγράφει την ιστορία του Ρεμί, ενός καλοφαγά ποντικού που θέλει να γίνει μάγειρας στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να βοηθήσει ένα δόκιμο μάγειρα στο εν λόγω εστιατόριο. Ο καλύτερος κριτής όλης της χώρας επισκέπτεται το εστιατόριο και ο Ρεμί φτιάχνει ένα απλό φαγητό το οποίο εκπλήσσει τον κριτή, γιατί είχε να το γευτεί από τα παιδικά του χρόνια. Όταν ο κριτής δοκιμάζει το υπέροχο αυτό φαγητό (Ρατατούι), γράφει σε όλες τις εφημερίδες του Παρισιού τις καλύτερες κριτικές. Οπότε το εστιατόριο αρχίζει να γίνεται διάσημο και πάλι και να αποκτά όλο και περισσότερους πελάτες. Μέσα από όλη αυτή την ιστορία υπάρχει και εγκιβωτισμός, δηλαδή μία ιστορία μέσα σε μία άλλη. Ανακαλύπτουμε, λοιπόν, πως ο Λιγκουίνι, ο μάγειρας που βοήθησε αυτός ο ποντικός, έχει κληρονομήσει το εστιατόριο από τον πατέρα του Γκουστό. Τέλος, ο Λιγκουίνι αναγνωρίζει πως ο Ρεμί, ένας ποντικός, έχει φτιάξει τόσο υπέροχες γεύσεις για όλο το εστιατόριο και πως αντί για αυτόν αξίζει τα συγχαρητήρια ο Ρεμί.Η ταινία περιγράφει την ιστορία του Ρεμί, ενός καλοφαγά ποντικού που θέλει να γίνει μάγειρας στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να βοηθήσει ένα δόκιμο μάγειρα στο εν λόγω εστιατόριο. Ο καλύτερος κριτής όλης της χώρας επισκέπτεται το εστιατόριο και ο Ρεμί φτιάχνει ένα απλό φαγητό το οποίο εκπλήσσει τον κριτή, γιατί είχε να το γευτεί από τα παιδικά του χρόνια. Όταν ο κριτής δοκιμάζει το υπέροχο αυτό φαγητό (Ρατατούι), γράφει σε όλες τις εφημερίδες του Παρισιού τις καλύτερες κριτικές. Οπότε το εστιατόριο αρχίζει να γίνεται διάσημο και πάλι και να αποκτά όλο και περισσότερους πελάτες. Μέσα από όλη αυτή την ιστορία υπάρχει και εγκιβωτισμός, δηλαδή μία ιστορία μέσα σε μία άλλη. Ανακαλύπτουμε, λοιπόν, πως ο Λιγκουίνι, ο μάγειρας που βοήθησε αυτός ο ποντικός, έχει κληρονομήσει το εστιατόριο από τον πατέρα του Γκουστό. Τέλος, ο Λιγκουίνι αναγνωρίζει πως ο Ρεμί, ένας ποντικός, έχει φτιάξει τόσο υπέροχες γεύσεις για όλο το εστιατόριο και πως αντί για αυτόν αξίζει τα συγχαρητήρια ο Ρεμί.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Άλογο





Το άλογο ή ίππος, ποιητικά άτι,Το άλογο είναι ψηλό ζώο, (υπάρχουν 1000 φυλές αλόγων που το ύψος τους ξεκινάει από 50 εκατοστά μέχρι και 180 εκατοστά) γνωστό για την περήφανη όψη του. Γεννάει κάθε φορά συνήθως ένα μωρό, σπανιότερα δύο, και το θηλυκό τα θηλάζει μέχρι την ηλικία των 6-7 μηνών και στη φύση μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
Διάφοροι τύποι αλόγων
Έχει πυκνό τρίχωμα που αποτελείται από κοντές και απαλές τρίχες. Ζει πολλά χρόνια και ο μέσος όρος ζωής του φτάνει τα 25 έως 30 χρόνια. Αν και πιστευόταν ότι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο ζώο, όπως δείχνει και το όνομά του, έχει αποδειχτεί ότι κατέχει ευφυΐα που έχει να κάνει με την εκμάθηση καθηκόντων, τη μνήμη και τη λύση προβλημάτων.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Γάτα




Η γάτα (Felis catus - Αίλουρος η γαλή ή Felis silvestris catus) είναι ζώο που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια.

Δεινός θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές διαταγές. Οι γάτες επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας. Τα ζώα χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας του σώματος που τους χρησιμεύει στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας. Το 1906 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier's Association, αρκτικόλεξο CFA).

Στην Κίνα οι γάτες εκτρέφονται με σκοπό το εμπόριο της γούνας τους. Το γεγονός ότι στοιβάζονται σε κλουβιά και θανατώνονται[6] έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοζωικές κυρίως οργανώσεις παγκοσμίως.

Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ. Η γάτα διακρίνεται για την εξαιρετική της όραση στο σκοτάδι και για τις ικανότητες της στο σκαρφάλωμα.

Μέγεθος

Οι γάτες ζυγίζουν συνήθως μεταξύ 2,5 και 7 κιλών. Ωστόσο, ορισμένες ράτσες, όπως η γάτα του Μέιν (Maine Coon), μπορούν να ξεπεράσουν τα 11,3 κιλά. Ορισμένες γάτες είναι γνωστό ότι μπορούν να φτάσουν πάνω από 20 κιλά λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφής ενώ οι στειρωμένες γάτες έχουν προδιάθεση για παχυσαρκία αν ο ιδιοκτήτης τους δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Από την άλλη μεριά, έχουν αναφερθεί και πολύ μικρόσωμες γάτες.

Η μεγαλύτερη γάτα που υπήρξε ποτέ είχε βάρος γύρω στα 21,2 κιλά. Η μικρότερη ενήλικη γάτα που καταγράφηκε επίσημα, ζύγιζε γύρω στα 1,36 κιλά.
 
 Πομεράνιαν-Pomeranian


Το Πομεράνιαν, συχνά γνωστό ως Pom ή Pom Pom, είναι μια ράτσα σκύλου τύπου Spitz, που ονομάστηκε έτσι από την περιοχή της Πομερανίας στην Κεντρική Ευρώπη (σήμερα μέρος της βόρειας Πολωνίας και της Ανατολικής Γερμανίας). Έχει χαρακτηριστεί ως toy dog (σκυλί - παιχνίδι) λόγω του μικρού μεγέθους του, όμως οι πρόγονοί του (συγκεκριμένα τα Γερμανικά Spitz) ήταν πιο μεγάλοι σε μέγεθος. Η ράτσα τους διαδόθηκε από το 18ο αιώνα και μετά, αφού η βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας είχε ένα κόκκινο μικρόσωμο Πομεράνιαν, και από τότε η πιο μικρή εκδοχή τους έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής.
Τα Πομεράνιαν μπορεί να είναι μικρόσωμα, αλλά είναι πολύ έξυπνα και ενεργητικά σκυλιά. Ανταποκρίνονται πολύ καλά στην εκπαίδευση, αλλά πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά ώστε να συνηθίσουν να περνούν χρόνο μόνα τους, καθώς συνηθίζουν να αποκτούν σχέση εξάρτησης με τους ιδιοκτήτες τους. Τα σκυλάκια αυτά συνυπάρχουν εξαιρετικά με όλα τα μέλη της οικογένειας και τα μικρά παιδιά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τους ξένους. Έχουν την τάση να "υπερασπίζονται" τους αγαπημένους τους απέναντι σε οποιαδήποτε "απειλή", γι'αυτό μπορεί να γαβγίζουν πολύ συχνά και να έχουν επιθετικές και κυριαρχικές τάσεις. Τα Πομεράνιαν είναι μόνιμα σε εγρήγορση και προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους.
Τα Πομεράνιαν έχουν πλούσια μακριά γούνα, που εμφανίζεται σε ποικιλία χρωμάτων και συνδυασμών. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα μπεζ, λευκά, κανελί, μαύρα και μπεζ, και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί.
Είναι όμορφος και το ξέρει αυτός ο τρομερός, μικρόσωμος Γερμανός σκύλος. Θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής σας, γι'αυτό μην τον αγνοήσετε! 




Καμηλοπάρδαλη



Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. Ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων, στο οποίο ανήκει ένα μόνο είδος, η Καμηλοπάρδαλη η καμηλοπάρδαλις (Giraffa camelopardalis) είναι επίσης γνωστή ως Καμηλοπάρδαλις η κοινή. Το εν λόγω είδος έχει αρκετές ποικιλίες και ζει σε αγέλες θηλυκών με τα μικρά τους, τα οποία έχουν ένα αρσενικό για αρχηγό.

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

SNOWBOARDING

 
Η χιονοσανίδα (snowboarding) είναι άθλημα που περιλαμβάνει την κατάβαση με ειδική σανίδα (δεμένη με λουριά στα πόδια του αθλητή) από ένα κεκλιμένο επίπεδο που είναι καλυμμένο με χιόνι. Η ανάπτυξη του αθλήματος επηρεάστηκε από το σέρφινγκ, το πατινάζ με σανίδα (skateboarding) και το σκι. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από τη δεκαετία του 1970. Το 1998 έγινε ολυμπιακό άθλημα και συμπεριλήφθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2008 οι πωλήσεις εξοπλισμού για το άθλημα έφταναν τα 487 εκατ. $. Το πιο κοινό στιλ του αθλήματος είναι το ελεύθερο, που γίνεται σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους. Ως αγωνιστικό άθλημα, περιλαμβάνει ακροβατικές φιγούρες (άλματα στον αέρα με κινήσεις χεριών και ποδιών, περιστροφές και τούμπες) συνοδεία μουσικής που επιλέγουν οι ίδιοι οι αθλητές.

Στη χιονοσανίδα η θέση των ποδιών είναι πιο άβολη, καθώς το ένα είναι μπροστά στο άλλο σε μια μοναδική σανίδα που ολισθαίνει ανεξέλεγκτα - στην αρχή. Για το λόγο αυτό το άθλημα θεωρείται από πολλούς δυσκολότερο από το σκι. Επιπλέον, σε αντίθεση με το τελευταίο, σε περίπτωση ατυχήματος, οι δέστρες στη χιονοσανίδα δεν λύνονται εύκολα για να απελυθερωθούν τα πόδια του αθλητή.Ο καρπός και ο αστράγαλος είναι τα πιο κοινα σημεία που τραυματίζονται
Κάθε χρόνο αναφέρονται γύρω στα 100.000 κατάγματα του καρπού σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της χιονοσανίδας.Μερικοί θεωρούν ότι η πρώτη χιονοσανίδα εφευρέθηκε από τον Σέρμαν Πόπεν το 1965 και είχε την ονομασία Snurfer (συνδυασμός για το Snow Surfer).Η σανίδα snurfer ήταν σχετικά απλή και δεν είχε λουράκια. Ωστόσο, η πολιτεία της Γιούτα ισχυρίζεται ότι οι πρώτες χιονοσανίδες αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Άλλοι πιστεύουν ότι ο Τζέικ Μπάρτον Κάρπεντερ, ιδρυτής της Burton Snowboards) και/ή ο Τομ Σιμς (ιδρυτής της Sims Snowboards) εφηύραν το άθλημα της χιονοσανίδας. To 1979 διεξήχθη στο Χειμερινό Πάρκο Πάντο του Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Snurfing. Ο Κάρπεντερ σε αυτό το πρωτάθλημα έλαβε μέρος με σανίδα δικής του κατασκευής και παρά τις διαμαρτυρίες των συναθλητών του, επειδή εκείνος διαγωνιζόταν με σανίδα που δεν ήταν τύπου snurfer, κέρδισε τον αγώνα σε ειδική κατηγορία, στην οποία συμμετείχε μόνο ο ίδιος. Εκείνος ο αγώνας θεωρείται η απαρχή της αγωνιστικής χιονοσανίδας.Η ολοένα και αυξανόμενη δημοφιλία του οδήγησε στη διεξαγωγή του πρώτου παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Τσιρς της Αυστρίας το 1985 (Zürs), ενώ το 1994 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Χιονοσανίδας( ISA) με σκοπό να καθοριστούν οι κανονισμοί του αθλήματος παγκοσμίως.
Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα περιλαμβάνει τρία αγωνίσματα σε άνδρες και ισάριθμα στις γυναίκες. Αυτά είναι:




  •     halfpipe (μισός σωλήνας) : διεξάγεται σε ημικυλινδρική πίστα[2]
  •     Παράλληλο γιγαντιαίο σλάλομ (αναμέτρηση ανά ζευγάρια σε πίστα με πόρτες[2]) και
  •     Χιονοσανίδα κρος (συνδυασμός ακροβατικών ικανοτήτων και δεξιότητας των καταβάσεων)[2]
πηγη:βικιπαιδεια

Συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης



Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα αέρια που τη ρυπαίνουν, όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως την υπερθέρμανση της γης, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Η τρύπα του όζοντος προκλήθηκε από τη χρήση των χλωροφθορανθράκων, απαγορευμένων σήμερα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνταν στην ψυκτική και τα σπρέι.
Γιουλ-1.jpg
 Ο Σέρχιο Γιουλ (ισπανικά: Sergio Llull) είναι ισπανός επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής που αγωνίζεται για τη Ρεάλ Μαδρίτης του Ισπανικού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης. Είναι πόιντ γκαρντ-σούτινγκ γκαρντ με ύψος 1,90μ.

Ο Γιουλ είναι γνωστός για την ταχύτητα ευθείας γραμμής, την δυνατότητα άλματος, και καρφώματα του.

Εντάχθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης της Ευρωλίγκα το 2007.

Το 2010, ο Γιουλ επέκτεινε το συμβόλαιο του με τη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι το έτος 2014.Ονομάστηκε MVP του τουρνουά του Κυπέλλου του Βασιλιά του 2012.

Το 2012, ο Γιουλ επέκτεινε το συμβόλαιο του άλλη μια φορά, αυτή τη φορά μέχρι την σεζόν 2017–18.

Στη σεζόν 2014-15, η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε την Ευρωλίγκα, μετά την νίκη της επί του Ολυμπιακού με 78–59 στο τελικό παιχνίδι.[6] Η Ρεάλ Μαδρίτης τελείωσε τη σεζόν κερδίζοντας το Ισπανικό Πρωτάθλημα, μετά το σκορ 3-0 στην τελική σειρά ενάντια στην Μπαρτσελόνα. Με αυτό το τρόπαιο, έχουν κερδίσει το Τριπλ Κράουν.[7] Ονομάστηκε επίσης MVP των τελικών του ισπανικού πρωταθλήματος του 2015. Το καλοκαίρι του 2015, ο Γιουλ άλλη μια φορά επέκτεινε το συμβόλαιο του με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αυτή τη φορά μέχρι την σεζόν 2020–21.

Ο Γιουλ επιλέχθηκε από τους Ντένβερ Νάγκετς, στην 34η θέση του ντραφτ του NBA του 2009. Οι Χιούστον Ρόκετς συνέχεια αγόρασαν τα δικαιώματά του από τους Νάγκετς, για περίπου $2.25 εκατομμύρια.

Ο Γιουλ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης εφήβων και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης νέων ανδρών. Έχει αγωνιστεί με την ισπανική εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης. Κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στα Ευρωμπάσκετ, το 2009 και το 2011.

Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2013.

Πηγή: el.wikipedia.org
 

Οι καρχαρίες είναι ψάρια που ανήκουν στην υπέρταξη σελαχίμορφα. Οι καρχαρίες και τα μικρότερα συγγενικά τους σκυλόψαρα, γαλέοι κ.ά. έχουν ομοιογένεια μορφολογική και λειτουργική. Έχουν ασβεστοποιημένο και αποκλειστικά χόνδρινο σκελετό, μεγάλο κεφάλι, μεγάλα δόντια, σώμα επίμηκες, υδροδυναμικό, ισχυρή ουρά, με συνήθως ετερόκερκο ουραίο πτερύγιο, δέρμα τραχύ (καστανό στη ράχη και καστανόλευκο στην κοιλιά) καλυμμένο από «πλακοειδή λέπια» (δερματικά δόντια). Πρόκειται για ταχύτατους και άριστους κολυμβητές, αδηφάγα, σαρκοβόρα ψάρια. Επίσης οι περισσότεροι καρχαρίες είναι ωοζωοτόκα ζώα.

Η ονομασία καρχαρίας προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "κάρχαρον" (= πριόνι), λόγω σχήματος και διάταξης των δοντιών του.

Οι καρχαρίες έχουν διαφοροποιηθεί σε περίπου 440 είδη με μέγεθος από 20 εκατοστά μέχρι 15 μέτρα (φαλαινοκαρχαρίας). Ζουν κυρίως στις θερμές θάλασσες, αλλά μπορεί να τους συναντήσει κανείς σπάνια και σε μεγάλους πλωτούς ποταμούς στους οποίους εισέρχονται ακολουθώντας τα εμπορικά πλοία, με εξαίρεση τον ταυροκαρχαρία[notes 1] που μπορεί να ζήσει άνετα τόσο στο γλυκό όσο και αλμυρό νερό.

Πολλά γνωστά είδη όπως ο λευκός καρχαρίας, ο καρχαρίας τίγρης, ο γλαυκοκαρχαρίας, ο καρχαρίας μάκο και ο σφυροκέφαλος είναι κορυφαίοι κυνηγοί. Ωστόσο, παρά το θαυμασμό που προκαλούν στον άνθρωπο, συχνά κινδυνεύουν από δραστηριότητές του, όπως η αλιεία.

Η ονομασία «καρχαρίας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κάρχαρον (= πριόνι), λόγω του σχήματος και της διάταξης της οδοντοστοιχίας του.
Ο χρόνος ζωής των καρχαριών διαφέρει από είδος σε είδος. Συνήθως είναι 20 με 30 χρόνια. Το ακανθώδες σκυλόψαρο ζει περισσότερο, παραπάνω από 100 χρόνια.[24] Οι φαλαινοκαρχαρίες μπορεί να φτάνουν και αυτοί τα 100 χρόνια ζωής.[25]
Σε γενικές γραμμές, οι καρχαρίες κολυμπούν με μέση ταχύτητα 8 χιλιομέτρων ανά ώρα, αλλά όταν τρέφονται ή επιτίθενται, ο μέσος καρχαρίας μπορεί να φθάσει ταχύτητες πάνω από 19 χιλιόμετρα την ώρα. Ο ρυγχοκαρχαρίας, ο γρηγορότερος καρχαρίας και ένα από τα ταχύτερα ψάρια, μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες έως και 50 χιλιόμετρα την ώρα.[36] Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι επίσης σε θέση να κάνει εκρήξεις ταχύτητας. Οι εξαιρέσεις αυτές μπορούν να οφείλονται σε θερμόαιμη ή ομόθερμη, φύση της φυσιολογίας αυτών των καρχαριών.

Πηγή: /el.wikipedia.org
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82#.CE.A4.CE.B1.CF.87.CF.8D.CF.84.CE.B7.CF.84.CE.B1

Σκαντζόχοιρος



Οι σκαντζόχοιροι ξεχωρίζουν εύκολα από τα μυτερά αγκάθια τους, που έχουν μήκος περίπου 2 εκατοστά και χρώμα απαλό κίτρινο με ραβδώσεις. Πρόκειται για τρίχες που έχουν γίνει σκληρές με την προσθήκη κερατίνης. Τα αγκάθια αυτά δεν έχουν δηλητήριο και, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από το ζώο. Καθώς ο σκαντζόχοιρος μεγαλώνει, κατά το πρώτο έτος της ηλικίας του, χάνει τα απαλά αγκάθια που είχε κατά τη γέννησή του και τα αντικαθιστά με μεγαλύτερα και σκληρότερα. 

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ariana Grande

Η Αριάνα Γκράντε-Μπατέρα (Ariana Grande-Butera, 26 Ιουνίου 1993), ευρέως γνωστή ως Αριάνα Γκράντε, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός, το 2008 μέσω της εμφάνισής της στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ όπου έπαιξε τον ρόλο της Σάρλοτ στο Μιούζικαλ 13. Τηλεοπτικά, έγινε γνωστή από την νεανική σειρά Victorious (η οποία προβλήθηκε στο κανάλι Nickelodeon) και μέσω αυτής, έγινε γνωστή παγκοσμίως, υποδυόμενη την Κατ Βαλεντάιν, έναν ρόλο που επανέλαβε στην σειρά Sam & Cat με την Jennette McCurdy.

Εγώ, ο Απαισιότατος



Ο Γκρου (Στιβ Καρέλ) είναι ένας υπέρ-κακός, που λειτουργεί έξω από το προαστιακό του σπίτι που χρησιμεύει ως μέτωπο σε μια υπόγεια φωλία, όπου αυτός, και ο συνεργάτης του, Δρ. Νεφάριο (Ράσελ Μπραντ), και χιλιάδες μικροί κίτρινοι υπηρέτες σχεδιάζουν τις παράνομες πράξεις τους.

Το καμάρι του Γκρου τραυματίζεται όταν ένας άγνωστος υπέρ-κακός κλέβει την Πυραμίδα της Γκίζας και περιγράφεται πως "κάνει τους άλλους υπέρ-κακούς να μοιάζουν κουτσοί". Ο Γκρου αποφασίζει να κάνει μια καλύτερη ληστεία να συρρικνώσει και να κλέψει τη Σελήνη βασισμένη στα παιδικά του όνειρα να γίνει αστροναύτης, που πάντα αποθαρρύνονταν από τη μητέρα του (Τζούλι Άντριους). Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα διαστημόπλοιο που είναι αρκετά ακριβό και ο Γκρου ζητάει δάνειο από την Τράπεζα του Κακού. Ο πρόεδρος της Τράπεζας ο Κύριος Πέρκινς (Γουίλ Άρνετ), είναι εντυπωσιασμένος από το σχέδιο αλλά θα πάρει τα λεφτά μόνο εάν ο Γκρου αποκτήσει μια ακτίνα συρρίκνωσης.

Ο Γκρου και οι υπηρέτες του κλέβουν εύκολα μία ακτίνα συρρίκνωσης από μια μυστική βάση στην Ασία, αλλά ο επερχόμενος υπέρ-κακός, Βέκτορ (Τζέισον Σέγκελ), που ήταν επίσης υπεύθυνος για την ληστεία της Πυραμίδας κάνει το ίδιο πράγμα. Ο Γκρου αποτυγχάνει να μπει στην βάση του Βέκτορ αλλά βλέπει τρία ορφανά κορίτσια, την Μάργκο (Μιράντα Κόσγκροουβ), την Έντιθ (Ντάνα Γκάιερ) και την Άγκνες (Έλσι Φίσερ), που εύκολα μπαίνουν μέσα στη βάση για να πουλήσουν μπισκότα στον Βέκτορ. Ωστόσο, ο Γκρου έχει μεγάλη δυσκολία να τις γαλουχήσει σωστά ανάμεσα στη δική τους καλοσύνη, τα μαθήματα μπαλέτου, και την δική του απρέπεια ως γονιός.

Τελικά ο Γκρου, και τα κορίτσια επανακτούν επιτυχώς την ακτίνα συρρίκνωσης. Τα κορίτσια προτείνουν μια μέρα στο τοπικό πάρκο για να το γιορτάσουν, όπου ο Γκρου συμφωνεί, πιστεύοντας πως μπορεί να αφήσει τα κορίτσια εκεί. Προς μεγάλη του έκπληξη, έρχεται για να ζεστάνει τα κορίτσια κατά τη διάρκεια της ημέρας, και τα παίρνει σπίτι του. Αργότερα, ο Γκρου επιστρέφει στην Τράπεζα του Κακού για το δάνειο του, αλλά ο Πέρκινς τον απορρίπτει ξανά, τονίζοντας πως θα ήθελε να δει έναν νεότερο υπέρ-κακό, όπως ο γιος του ο Βέκτορ για να ολοκληρώσει τη ληστεία. Όσο ο Γκρου μελαγχολεί στο σπίτι του, τα κορίτσια προσφέρουν ο περιεχόμενο του κουμπαρά τους για να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο. Ο Γκρου, εμπνευσμένος, θυσιάζει μέρη της φωλιάς του για να κατασκευάσει το διαστημόπλοιο. Ο Γκρου σχεδιάζει να κλέψει τη Σελήνη όταν είναι πιο κοντά στη Γη, αλλά αυτό τελειώνει την ίδια μέρα με το ρεσιτάλ μπαλέτου των κοριτσιών. Ο Γκρου αντιτίθεται, και ο Δρ. Νεφάριο, που το βλέπει σαν να παρεμβάλλει το σχέδιο, προγραμματίζει να επιστρέψει τα παιδιά στο ορφανοτροφείο.

Ο Γκρου προχωράει με το σχέδιό του να κλέψει τη Σελήνη, και το συρρικνώνει επιτυχώς στο χέρι του. Ο Γκρου συνειδητοποιεί πως μπορεί ακόμα να πάει στο ρεσιτάλ των κοριτσιών, αλλά φτάνει αργά και μαθαίνει πως ο Βέκτορ έχει απαγάγει τα κορίτσια και απαιτεί τη Σελήνη ως λύτρα για την επιστροφή τους. Ο Γκρου δίνει το φεγγάρι, αλλά ο Βέκτορ αθετεί την συμφωνία, και πετάει μαζί με τα κορίτσια και τη Σελήνη. Στο μεταξύ, ο Δρ. Νεφάριο ανακάλυψε πως η Ακτίνα Συρρίκνωσης δεν είναι μόνιμη και ένα αντικείμενο στο μέγεθος της Σελήνης θα επιστρέψει στο κανονικό του μέγεθος σε μερικές ώρες. Όσο η Σελήνη αρχίζει να επεκτείνεται στο σκάφος του Βέκτορ, ο Γκρου, ο Δρ. Νεφάριο και οι υπηρέτες τραβάνε μία τολμηρή διάσωση των κοριτσιών και η Σελήνη εκρήγνυται στο σκάφος του Βέκτορ και βρίσκεται ξανά σε τροχιά. Ο Βέκτορ είναι σκέλος της Σελήνης σε πλήρες μέγεθος.

Λίγο χρόνο αργότερα, ο Γκρου υιοθέτησε ξανά τα κορίτσια και συμπεριφέρεται ως πατέρας τους, και γράφει μια ιστορία για ύπνο που έχει θέμα την εμπειρία του. Η Μάργκο αγκαλιάζει τον Γκρου, λέγοντας πως τον αγαπάει. Τα κορίτσια κάνουν το δικό τους ρεσιτάλ μπαλέτου για τον Γκρου, την μητέρα του, τον Δρ. Νεφάριο, και τους υπηρέτες, με την ταινία να τελειώνει όταν όλοι πηγαίνουν στη σκηνή για να χορέψουν το τραγούδι "You Should Be Dancing".

 Πηγή: wikipedia.org 

Γορίλες

Διαβιεί αποκλειστικά στα υγρά τροπικά δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, μεταξύ άλλων στην Γκαμπόν, στο Καμερούν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Διακρίνονται δύο είδη, ανάλογα με την περιοχή εξάπλωσης, ο Δυτικός γορίλας (Gorilla gorilla - Γορίλας ο γορίλας), και ο Ανατολικός γορίλας (Γορίλας του Μπέρινγκε - Gorilla beringei). Σε κάθε είδος διακρίνονται δυο υποείδη, ανάλογα με τον τόπο διαβίωσης, στις δασώδεις πεδιάδες («πεδινοί» γορίλες) ή σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέχρι και 4.000 μέτρα («ορεινοί» γορίλες).Η εμφάνισή του γορίλα είναι εντυπωσιακή λόγω του όγκου του σώματός του. Τα αρσενικά έχουν ύψος 1,80 μέτρα και ζυγίζουν συνήθως 160 κιλά, αλλά μπορούν να φτάσουν και σε βάρος 300 κιλών. Τα θηλυκά είναι μικρότερα, με βάρος γύρω στα 70 κιλά. Ο γορίλας έχει μικρά αφτιά, κολλητά στο κρανίο, πεπλατυσμένη μύτη με μεγάλα ρουθούνια, ενώ τα μάτια του βρίσκονται βαθιά στις οφθαλμικές κόγχες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το σώμα του καλύπτεται με μαυριδερό τρίχωμα, το οποίο γίνεται ασημόχρωμο στη ράχη των ενήλικων αρσενικών. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κυνόδοντες και φέρουν στο κρανίο μια οστέινη απόφυση, το βρεγματικό έπαρμα, πάνω στο οποίο προσφύονται οι μεγάλοι μασητήριοι μυς των γνάθων. Φέρει πυκνό τρίχωμα στο κεφάλι, που κατεβαίνει στις πλευρές του ρύγχους και φτάνει στον λαιμό, ενώ το πρόσωπο και το στήθος του είναι άτριχα.Οι γορίλες είναι εδαφόβιοι και περπατούν στηριζόμενοι στις γροθιές των χεριών τους, επειδή τα μπροστινά άκρα είναι μεγαλύτερα από τα πίσω, με τη ράχη τους ελαφρά ανασηκωμένη. Ζουν σε μικρές κοινωνικές ομάδες, κατά μέσον όρο 15 ατόμων, οι οποίες αποτελούνται συνήθως από ένα ενήλικο αρσενικό, μερικά θηλυκά και τους ανήλικους απογόνους τους. Περιοδικά μπορεί να υπάρχουν στην ομάδα και νεαρά αρσενικά άτομα, τα οποία όμως δεν ζευγαρώνουν με τα θηλυκά. Ο γηραιότερος αρσενικός με την ασημένια ράχη είναι ο αρχηγός, που καθοδηγεί την ομάδα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετακινούνται στο δάσος αναζητώντας φρούτα, σαρκώδεις βλαστούς και φύλλα, απαραίτητα για τη διατροφή τους. Το βράδυ ετοιμάζουν πρόχειρα καλύμματα από φύλλα και κλαδιά. Τα ενήλικα αναπαύονται ξαπλωμένα στο έδαφος, ενώ τα μικρά και μερικά θηλυκά κοιμούνται σε φωλιές, που κατασκευάζουν ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γορίλας αρχίζει να χτυπά με τις γροθιές του το στήθος του, που ηχεί σαν τύμπανο, ενώ συγχρόνως βγάζει υπόκωφες κραυγές και ισχυρά μουγκρητά. Η συμπεριφορά αυτή εκ μέρους των αρσενικών, πιθανόν να αποτελεί επίδειξη δύναμης ή να αποσκοπεί στον εκφοβισμό των εχθρών. Παρά την εκφοβιστική αυτή πτυχή, οι γορίλες είναι γενικά ακίνδυνα ζ
ώα.

Πηγη:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B1%CF%82

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΠΥΘΩΝΑΣ



one direction

 
 
Οι One Direction είναι Αγγλικό-Ιρλανδικό pop boy band με έδρα το Λονδίνο. Το συγκρότημα αποτελείται από τα μέλη Νάιαλ Χόραν (Niall Horan), Λίαμ Πέιν (Liam Payne), Χάρι Στάιλς (Harry Styles) και Λούι Τόμλινσον (Louis Tomlinson). Ο Ζέιν Μάλικ (Zayn Malik) αποχώρησε από το συγκρότημα στις 25 Μαρτίου 2015. Υπέγραψαν με την δισκογραφική εταιρεία Syco Records του Σάιμον Κόουελ, αφότου δημιουργήθηκαν και κατετάγησαν τρίτοι στην τελική βαθμολογία της 7ης σεζόν της διοργάνωσης τραγουδιού της Βρετανικής Τηλεόρασης, The X Factor το 2010. Γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία χάρη στην δύναμη των social media, οι πέντε τους δίσκοι Up All Night (2011) και Take Me Home (2012), Midnight Memories (2013), Four (2014) και Made in the A.M. (2015) έσπασαν μεγάλο αριθμό ρεκόρ, έφτασαν στην κορυφή των charts στις περισσότερες μεγάλες αγορές, και δημιούργησαν μεγάλες μουσικές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των "What Makes You Beautiful" "Live While We're Young" "Best Song Ever" "Story Of My Life" "Night Changes" "Drag me down" και "Perfect".
 
Συχνά τους έχει αποδοθεί η αναγέννηση της έννοιας του όρου του boy band, και ότι αποτελούν μέλος της νέας "British Invasion" στις ΗΠΑ, το συγκρότημα έχει πουλήσει άνω των 14 εκατομμυρίων singles και των 8 εκατομμυρίων δίσκων, σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει το μάνατζμέντ του, την Modest! Management. Στις επιτυχίες τους συμπεριλαμβάνονται και δύο BRIT Awards και τρία MTV Video Music Awards. Σύμφωνα με τον Νικ Γκάτφιλντ, πρόεδρο και chief executive της Sony Music Entertainment UK, οι One Direction είχαν οικονομικά οφέλη άνω των $50 εκατομμυρίων έως τον Ιούνιο του 2012. Ανακηρύχτηκαν ως "Top New Artist" για το 2012 από το περιοδικό Billboard, ενώ το The Huffington Post βάφτισε το 2012 ως το "Έτος των One Direction". Tον Ιανουάριο του 2014,ανακυρήχθηκαν ως οι καλλιτέχνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία και πούλησαν πιο πολύ για την χρονιά 2013.
 
 
 
πηγη:βικιπαιδια

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τροχοπέδιλα

Τα Τροχοπέδιλα (πατίνια τύπου inline η roller skates) είναι μπότες με τροχούς. Το "πατινάζ" με τα τροχοπέδιλα όπως και με τα παγοπέδιλα απαιτεί καλή ισορροπία. Παρά το ότι πρωτοεμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, έγιναν της μόδας περίπου το 1990 ως καλοκαιρινή μορφή της χειμερινής παγοδρομίας
Συνήθως τα τροχοπέδιλα έχουν 4 τροχούς ανά μπότα, κυκλοφορούν και μερικά με 5. Κάθε τροχός είναι τοποθετημένος με μια βίδα στην ράγα που βρίσκεται κάτω από την μπότα. Η ράγα είναι συνήθως από αλουμίνιο η πλαστικό ABS.






Πηγή:el.wikipedia.org

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Στρουμφάκια




Στρουμφάκια (αγγλικά: The Smurfs) είναι αμερικανική κωμική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων σε συνδυασμό με ζωντανούς χαρακτήρες παραγωγής 2011 σε σκηνοθεσία Ράτζα Γκόσνελ και σε σενάριο των Τζέι Ντέιβιντ Στεμ και Ντέβιντ Ν. Γουέις. Η ταινία είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων κόμικ Les Schtroumpfs του Peyo και στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων του 1981. Πρωταγωνιστούν οι Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τζέιμα Μέις, Χανκ Αζάρια και Σοφία Βεργάρα και ακούγονται οι Τζόναθαν Γουίντερς, Κέιτι Πέρι, Άντον Γέλτσιν, Φρεντ Άρμισεν, Άλαν Κάμινγκ και Τζορτζ Λόπεζ.
Η ταινία βρίσκει τα Στρουμφάκια να είναι χαμένα στη Νέα Υόρκη και να προσπαθούν να βρουν τρόπο να γυρίσουν πίσω στο χωριό τους πριν τα πιάσει ο κακός μάγος Δρακουμέλ. Μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, ο Τζόρνταν Κέρνερ αγόρασε τα δικαιώματα το 2002 και προχώρησε στην ανάπτυξη της ταινίας με την Paramount και τη Nickelodeon Movies, πριν τελικά καταλήξει στη Columbia και στη Sony Pictures Animation.
Παρά τις αρνητικές κριτικές, τα Στρουμφάκια έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 563,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.Ο κακός μάγος Δρακουμέλ και η γάτα του Ψιψινέλ, ανακαλύπτουν το χωριό που κατοικούν τα Στρουμφάκια και τα κυνηγάνε μέσα στο δάσος. Τα Στρουμφάκια σκορπίζονται και ο Σκουντούφλης περιπλανιέται μέσα στην "απαγορευμένη" σπηλιά και κάποια στρουμφάκια τον ακολουθούν. Ο Μπαρμπα-Στρουμφ τους είχε προειδοποιήσει να μην πάνε ποτέ στην σπηλιά και παράλληλα με την πανσέληνο που υπήρχε εκείνη τη νύχτα μια μαγική πύλη ανοίγει και μεταφέρονται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Τα Στρουμφάκια βρίσκουν καταφύγιο σε ένα παντρεμένο ζευγάρι και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο να επιστρέψουν στο χωριό τους πριν τους βρει ο Δρακουμέλ.

Πηγή:el.wikipedia.org


Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Δρακος του κομοντο

Μεγάλη σαύρα που κατοικεί στα νησιά γύρω από την Ινδονησία, ο Δράκος του Κομόντο είναι η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου, αφού μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε μήκος, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς είναι γνωστό ότι επιτίθεται και καταβροχθίζει κυριολεκτικά οποιοδήποτε έμβιο ον, ακόμα και ανθρώπους. Απαντάνται στα νησιά Κομόντο, Ρίνκα, Φλόρες, Γκίλι Μοτάνγκ και Γκίλι Ντασάμι. Ανήκει στους βαράνους.


Στο στόμα του δράκου υπάρχουν περίπου 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, σχεδιασμένα για να τεμαχίζουν και να σκίζουν σάρκα. Αυτή η σαρκοβόρα σαύρα μπορεί να καταναλώσει ένα γεύμα έως και 80 τοις εκατό το βάρος του σώματός του. Οι Κόμοντο καταβροχθίζουν οποιοδήποτε είδος κρέατος μπορούν να βρουν, ακόμα και αν αυτό είναι ένας νεαρός κομόντο ή ένας άνθρωπος. Κυνηγούν ή στήνουν ενέδρα σε όλα τα ζώα του οικοσυστήματός τους, δηλαδή είναι τα κορυφαία αρπακτικά.
Δράκος του Κομόντο.

Οι Κομόντο έχουν θανατηφόρο σάλιο που περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι θανατηφόρα. Ο Δράκος του Κομόντο δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, έτσι αυτό που κάνει είναι να φτύνει το δηλητηριώδες σάλιο του κατά μήκος 10 μέτρων προς την πιθανή λεία, συνήθως όταν αυτή είναι παγιδευμένη μέσα σε ένα λαγούμι. Όταν το ζώο βγαίνει έξω, θα περπατήσει πάνω από το σάλιο, που σιγά-σιγά θα το αποσυνθέσει, ώσπου να υποκύψει σε εκτεταμένες μολύνσεις. Ο δράκος απλά περιμένει το θάνατο της λείας του αντί να σπαταλά ενέργεια κυνηγώντας την.

πηγή: wikipedia

Η κουκουβάγια του χιονιού


Bubo scandiacus είναι το επιστημονικό όνομα της χιονισμένης κουκουβάγιας - μιας μεγάλης κουκουβάγιας που ανήκει στην οικογένεια των Στριγγιδών.
Στην Βόρεια Αμερική είναι γνωστή και ως Αρκτική κουκουβάγια και ως  Μεγάλη λευκή κουκουβάγια.
Κίτρινα μάτια, ασπρόμαυρο χρώμα, μήκος που φτάνει τα 52-71 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 125-150 εκατοστά και βάρος 1,6-3 κιλά, είναι τα χαρακτηριστικά της.
Το ενήλικο αρσενικό είναι σχεδόν ολόλευκο, ενώ το θηλυκό καθώς και τα μικρά έχουν και μαύρες αποχρώσεις. Το πυκνό φτέρωμά της, τα βαριά-γεμάτα με πούπουλα πόδια της και το χρώμα της είναι τα όπλα της για την ζωή της στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Ζουν στην Αρκτική όλη την διάρκεια του χειμώνα, εκτός αν δεν υπάρχει επαρκής τροφή. Αν φύγουν από την Αρκτική, ξεχειμωνιάζουν στην βόρεια Γροιλανδία, στα Καναδικά νησιά, στη βόρεια Ευρασία και στη βόρεια Αμερική.
Οι λευκές κουκουβάγιες έχουν απίστευτη ακοή και όραση. Μπορούν να δουν το θήραμα τους από ψηλά στον ουρανό και να επιτεθούν ξαφνικά για να το αρπάξουν. Όπως όλες οι κουκουβάγιες έχουν καλή νυχτερινή όραση.
Είναι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται την νύχτα, αλλά και την ημέρα, αφού στην Αρκτική δεν σκοτεινιάζει το καλοκαίρι.
Η μητέρα μένει στη φωλιά και ο πατέρας φέρνει την τροφή και την προστατεύει. Τρέφεται κυρίως με lemmings (μικρό τρωκτικό που μοιάζει με ποντίκι) και με άλλα μικρά τρωκτικά, αλλά και με λαγούς ή μικρά πουλιά. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τρώνε επίσης τα αυγά υδρόβιων πτηνών.
Ένα ενήλικο πτηνό τρώει 1.600 lemmings το χρόνο ή 3-5 την ημέρα.
Καταπίνει τη λεία της ολόκληρη ή σε μεγάλα κομμάτια. Το ισχυρό οξύ που έχει στο στομάχι της την βοηθά στην πέψη της σάρκας της λείας της. Τα φτερά, τα δόντια, τη γούνα και τα οστά συμπυκνώνονται σε μικρά σφαιρίδια και τα φτύνει μετά από 18-24 ώρες.
Τα φτερά της λευκής κουκουβάγιας δεν έχουν καμιά χρωστική ουσία. Αυτό αφήνει περισσότερο χώρο για αέρα, που βοηθά την λευκή κουκουβάγια να παραμένει ζεστή, γιατί ο αέρας είναι καλό μονωτικό υλικό.
Για τους Ινδιάνους Oglala Lakota οι λευκές κουκουβάγιες αντιπροσωπεύουν τον Βορρά και τον βόρειο άνεμο. Τις θαύμαζαν και τις σέβονταν.
Οι γενναίοι πολεμιστές φορούσαν στο κεφάλι τους φτερά λευκής κουκουβάγιας, ως ένδειξη της γενναιότητάς τους.
Η λευκή κουκουβάγια αποτελεί το πουλί-έμβλημα του Κεμπέκ. 


Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πεντήντα Αποχρώσεις του Γκρι

Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι (αγγλικά: Fifty Shades of Grey) είναι αμερικανική ερωτική, αισθηματική, δραματική ταινία παραγωγής 2015. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον και το σενάριο έγραψε η Κέλι Μαρσέλ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ε.Λ. Τζέιμς και αφηγείται την ιστορία της Αναστάζια Στιλ, μιας φοιτήτριας λογοτεχνίας, η οποία πηγαίνει να πάρει συνέντευξη από τον πλούσιο και γοητευτικό επχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι, ως χάρη για τη συγκάτοικό της. Προς έκπληξή της, η Ανάσταζια ανακαλύπτει ότι ο Κρίστιαν είναι ένας όμορφος, έξυπνος αλλά μυστηριώδης άνδρας και σιγά σιγά συνειδητοποιεί την έλξη της προς αυτόν. Παρά την αντίθετη συμβουλή του Κρίστιαν να μην ξανασυναντηθούν, η Αναστάζια θέλει απεγνωσμένα να βρεθεί κοντά του. Ο Κρίστιαν, μη μπορώντας να αντισταθεί στην ομορφιά και την αθωότητά της αρχίζει μια σχέση με την Αναστάζια, μια σχέση όμως που θέλει να γίνει με τους δικούς του όρους. Πρωταγωνιστούν οι Ντακότα Τζόνσον και Τζέιμι Ντόρναν ως Αναστάζια Στιλ και Κρίστιαν Γκρέι αντίστοιχα. Το καστ συμπληρώνουν οι Τζένιφερ Ιλ, Ελουίζ Μάμφορντ, Βίκοτρ Ράσουκ, Λουκ Γκράιμς, Ρίτα Όρα, Μαξ Μαρτίνι, Κάλουμ Κιθ Ρένι, Ντίλαν Νιλ και Μάρσα Γκέι Χάρντεν.

 
Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου στις 11 Φεβρουαρίου 2015 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 13 Φεβρουαρίου 2015. Έλαβε αρνητικά προς μικτά σχόλια από τους κριτικούς[1] αλλά έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία συγκεντρώνοντας 569,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.Tον Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε η δεύτερη ταινία με τίτλο «Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι».

Πηγή:el.wikipedia.org

Το καλλιτεχνικό πατινάζ ή καλλιτεχνική παγοδρομία είναι άθλημα που διεξάγεται σε παγοδρόμιο. Οι αθλητές φορούν παγοπέδιλα και κινούνται κατά μήκος της παγοπίστας εκτελώντας φιγούρες με μουσική υπόκρουση σε κάθε πρόγραμμά τους.

Ορισμένα αγωνίσματα του καλλιτεχνικού πατινάζ είναι αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτά είναι τα εξής:

    Ατομικό Ανδρών (Men's singles)

    Ατομικό Γυναικών (Ladies' singles)

    Παγοδρομία Ζευγαριών (Pairs skating)

    Χορός στον πάγο (Ice dancing). Σε αυτή την κατηγορία συμμετέχουν ζευγάρια εκτελώντας μόνο χορευτικές κινήσεις, ενώ είναι η μόνη κατηγορία όπου επιτρέπονται τα φωνητικά στη μουσική του προγράμματος (ενώ στις άλλες κατηγορίες αυτό απαγορεύεται).

Υπάρχουν ακόμη άλλες κατηγορίες αγωνισμάτων και παραστάσεων στο πάγο, που δεν ανήκουν στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτά είναι:

    Συγχρονισμένη παγοδρομία (Synchronized skating). Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ομαδικό αγώνισμα, όπου συμμετέχουν σύνολα από 12 έως 20 παγοδρόμους άνδρες και γυναίκες. Το αγώνισμα περιλαμβάνει χορό στον πάγο με έμφαση στους σχηματισμούς ακριβείας όλης της ομάδας σαν σύνολο και στις σύνθετες εναλλαγές των σχηματισμών. Βασικοί σχηματισμοί είναι οι κύκλοι, οι ευθείες, τα τετράγωνα και οι τομές. Από το 2000 η ISU (Διεθνής Ομοσπονδία Παγοδρομίας) διοργανώνει ετήσια παγκόσμια πρωταθλήματα συγχρονισμένης παγοδρομίας, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018.

    Παγοδρομία Τετράδας (Four skating). Είναι μια κατηγορία σαν την συγχρονισμένη παγοδρομία αλλά μόνο με δύο γυναίκες και δύο άντρες παγοδρόμους, που παρουσιάζουν μια ποικιλία από ατομικά στοιχεία, στοιχεία ζευγαριού και στοιχεία τετράδας.

    Θέατρο στον πάγο (Theatre on skating). Γνωστό επίσης σαν μπαλέτο στον πάγο είναι ένα είδος ομαδικής παγοδρομίας με θεατρικά στοιχεία.

    Ακροβατική παγοδρομία (Acrobatic skating). Είναι ένα αγώνισμα συνδυασμού καλλιτεχνικού πατινάζ, ακροβατικών τσίρκου και ασκήσεων γυμναστικής στον πάγο.

Πηγή: wikipedia

Η Γη μας


Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network)  και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2015.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Πηγή:Βικιπαίδεια


To Star Wars (γνωστή και ως Ο Πόλεμος των Άστρων) είναι μια σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας γραμμένη από τον Τζορτζ Λούκας. Η πρώτη ομώνυμη ταινία προβλήθηκε στις 25 Μαΐου 1977 και έκτοτε δημιούργησε ένα φαινόμενο ποπ κουλτούρας, το οποίο γέννησε 6 ακόμα ταινίες και μια εκτενή λίστα από βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, φιγούρες και γενικώς έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από τη ταμπέλα Star Wars (Ο Πόλεμος των Άστρων).Το σύμπαν του Πολέμου των Άστρων επίσημα έχει τεράστιο χρονολογικό εύρος και οι πρώτες ιστορίες που περιγράφονται είτε σε νουβέλες είτε σε κόμικς ξεκινάνε από το 5000 ΠΜΓ (Πριν τη Μάχη του Γιάβιν) και φτάνουν μέχρι και το 100ΜΜΓ (Μετά τη Μάχη του Γιάβιν) ενώ γίνονται αναφορές σε χρονολογίες δημιουργίας του σύμπαντος κοντά στο 7.500.000 ΠΜΓ. Οι ταινίες εξελλίσονται σε ένα πολύ μικρό μέρος αυτού, συγκεκριμένα από το 32 ΠΜΓ μέχρι το 4 ΜΜΓ, όπου εξιστορείται πρωτίστως η ζωή του Άνακιν Σκαϊγουώκερ και το πώς από Τζεντάι μετατρέπεται σε Νταρθ Βέιντερ, αλλά τελικά βρίσκει την εξιλέωση σώζοντας το γιο του από τον Νταρθ Σίντιους.Αρχικά ο Λούκας είχε γράψει ένα σενάριο το οποίο σκεφτόταν να το κάνει 9 ταινίες, τελικά όμως κατάφερε να φτιάξει 6. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να βγει καινούρια ταινία Star Wars. Το 1977 λοιπόν με περιορισμένο προϋπολογισμό αποφάσισε από τις 9 ταινίες να ξεκινήσει με το κομμάτι του σεναρίου που περιγράφεται στην πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε. Δημιούργησε έπειτα τη συνέχεια «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» το 1980 και τελείωσε την πρώτη τριλογία το 1983 με την «Επιστροφή των Τζεντάι». Έκτοτε δημιουργήθηκε και η παράδοση ότι κάθε ταινία απείχε από την επόμενη σε κυκλοφορία 3 χρόνια.

Αφού ολοκληρώθηκε στην ουσία το 2ο μέρος της ιστορίας, το 1999 ο Λούκας σκηνοθέτησε την «Αόρατη Απειλή» η οποία σηματοδότησε μια νέα τριλογία στα σκαριά, αυτή τη φορά όμως θα περιέγραφε γεγονότα πριν την πρώτη ταινία. Αυτομάτως λοιπόν η νέα επίσημη ονομασία των παλιών ταινιών άλλαξε σε Επεισόδιο 4, 5 και 6 αντιστοίχως. Ακολουθώντας την παράδοση των τριών χρόνων ανά ταινία, ο Λούκας σκηνοθέτησε την «Επίθεση των Κλώνων» το 2002 και την «Εκδίκηση των Σιθ» το 2005.

Τον Αύγουστο του 2008, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της σειράς, ονόματι «Ο Πόλεμος των Άστρων: Ο Πόλεμος των Κλώνων» και χρονικά διαδραματίζεται μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου επεισοδίου. Η ταινία αυτή αποτελεί εισαγωγή στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, η οποία επίσης έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Walt Disney Company συμφώνησε στην αγορά της Lucasfilm και ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει νέα τριλογία, με το Επεισόδιο 7 το 2015.[1][2] Η αντιπρόεδρος της Lucasfilm, Kathleen Kennedy έγινε πρόεδρος της εταιρείας και θα δουλέψει ως παραγωγός των επόμενων ταινιών, με τον Τζορτζ Λούκας να λειτουργεί ως σύμβουλος. Το σενάριο για το Επεισόδιο 7 έγραψε ο Michael Arndt με τους J. J. Abrams και Lawrence Kasdan, ενώ σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο J. J. Abrams.

Χρονολογική σειρά των ταινιών

[Χρονολογημένες στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων]:
  •     19 Μαΐου 1999 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή
  •     16 Μαΐου 2002 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 2 - Η Επίθεση των Κλώνων
  •     19 Μαΐου 2005 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 3 - Η Εκδίκηση των Σιθ
  •     25 Μαΐου 1977 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 - Μια Νέα Ελπίδα
  •     21 Μαΐου 1980 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται
  •     25 Μαΐου 1983 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 6 - Η Επιστροφή των Τζεντάι    18 
  •    Δεκεμβρίου 2015 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 7 - Η Δύναμη Ξυπνά

Νύχια



Σχετική εικόνα
Ο Μάικλ "Μάικ" Τζέιμς, γεννημένος στις 18 Αυγούστου 1990 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, είναι Αμερικάνος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Έχει ύψος 1,85 μ. και βάρος 84 κιλά και αγωνίζεται στη θέση του πλέι μέικερ.

Ο Mike James δεν επιλέχτηκε στο ντραφτ του 2012. Τον Αύγουστο του 2012, υπέγραψε με την ΚΚ Ζάγκρεμπ της Κροατίας για τη σεζόν 2012-13. Τον Δεκέμβριο του 2013, έφυγε από το Ζάγκρεμπ. Τον Φεβρουάριο του 2013, υπέγραψε με την Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα του Ισραήλ, για το υπόλοιπο της σεζόν.

Τον Ιούλιο του 2013, υπέγραψε με Paffoni Omegna της Ιταλίας για τη σεζόν 2013-14.

Τον Αύγουστο του 2014 υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με τον Κολοσσό Ρόδου στην Ελλάδα. Στις 2 Δεκεμβρίου, το 2014, έφυγε από τον Κολοσσό και υπέγραψε με την ισπανική ομάδα Μπασκόνια, για το υπόλοιπο της σεζόν. Στις 6 Ιουλίου, 2015, ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ισπανική ομάδα για μία ακόμη σεζόν. Η σεζόν 2015-16 ήταν και η κορυφαία στην καριέρα του αφού υπήρξε σημαντικό κομμάτι στην επιστροφή των Βάσκων στο Final 4 της Ευρωλίγκα.
Στις 3 Ιουλίου, το 2016, ο James υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό για τη σεζόν 2016 - 17.[1] Ο James έχασε την αρχή της σεζόν λόγω αυτοτραυτισμού του, στην προπόνηση της ομάδας.[2]. Από τη σεζόν 2016-17 αγωνίζεται στην ομάδα του Παναθηναϊκού
Πηγή: wikipedia

ΣΚΙ


Το σκι ή χιονοδρομία είναι ένα χειμερινό άθλημα και τρόπος μετακίνησης ο οποίος γίνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την ολίσθηση πάνω σε χιόνι. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι ποικίλες καιρικές συνθήκες σε ορεινό έδαφος και οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί κίνδυνοι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης όπως σε άλλα αθλήματα. Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα. Υπάρχει διεθνής χιονοδρομική ομοσπονδία, και στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, το σκι όπως και η δημιουργία και οργάνωση χιονοδρομικών κέντρων στον Παρνασσό, στο Παγγαίο, στο Βέρμιο και σε πολλές άλλες ορεινές τοποθεσίες.


Το άθλημα του σκι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Προέρχεται από την Σκανδιναβία και αρχικά κάλυπτε την ανάγκη μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι. Αυτό επιτυγχάνονταν με ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες, οι οποίες δένονταν σε παπούτσια ή σε μπότες, τα γνωστά ως σκι από τα οποία πήρε το όνομά του το άθλημα. Τα αρχαιότερα δείγματα σκι βρέθηκαν στη Σουηδία και τη Φινλανδία και έχουν ηλικία 4.000 έως 5.000 χρόνων. Ήταν κοντύτερα και πιο πλατιά από τα σημερινά πέδιλα. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος σταθερής πρόσδεσης των σκι στις μπότες. Αυτό άλλαξε το 1860, όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, όχι μόνο στο μπροστινό τους μέρος αλλά και στη φτέρνα. Η βελτίωση αυτή το εκανε μέσο τόσο αναψυχής όσο και άθλησης. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (F.I.S.).


Το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα είναι αυτό του Σελίου, το οποίο βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και λειτουργεί και στις μέρες μας.

Παράλληλα με το χειμερινό σκι υπάρχει και το θαλάσσιο σκι, που έχει τους δικούς του κανονισμούς και το δικό του ξεχωριστό εξοπλισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αφού διαθέτει κατάλληλες παραλίες και πολύ καλές καιρικές συνθήκες για την άσκησή του.